Batterij Desulfator Circuit-Soms worden we geconfronteerd met een probleem dat ons dagelijks leven beïnvloedt: een slechte accu. De oorzaak hiervan is de natuurlijke sulfatering van de platen, waardoor de batterij inefficiënt wordt. Wanneer dit gebeurt, kunnen de prestaties achteruitgaan en de batterij defect raken als er niets aan wordt gedaan. Gelukkig bestaan er enkele oplossingen om sulfaat te verwijderen die iedereen nuttig zal vinden. Dus laten we eens kijken! We hebben een gids geschreven om u van begin tot eind door het hele proces van het batterij-ontzwavelingscircuit te helpen.
1. Batterij Desulfator Circuit-Werkt een batterij Desulfator echt?
Een desulfator zorgt ervoor dat de opgebouwde sulfaatkristallen in de loodzuur-batterij fragmenteren. Na dit proces valt de zwavel in het accuzuur, waar hij oplost. Dit gebeurt wanneer een stroomstoot door de ophoping vloeit. Het kan ook de levensduur van de zuur-batterij verlengen.
(Lord-zuur Accu)
2. Hoe lang duurt het om een batterij te desulfateren?
De ontzwavelingstijd varieert en hangt meestal af van de grootte van de batterij. Een deep-cycle batterij heeft een 8-amp instelling nodig om te ontzwavelen. Terwijl dit gebeurt, laadt de batterij druppelsgewijs op, wat resulteert in minder loodsulfur. Het hele proces kan dus tussen 48 uur en enkele weken duren.
3. Batterij Desulfator Circuit-Hoe desulfateer je een batterijlader?
(Close-up beeld van sulfaatkristallen)
Sommige opladers bieden functies voor het ontzwavelen van batterijen. Een herstelmodusoptie detecteert bijvoorbeeld sulfaatkristallen tijdens de laadcyclus. Vanaf dat moment wordt de lader automatisch ingeschakeld en worden er spanningspulsen gegeven. Dit proces werkt echter alleen bij zachte sulfatering. Om toegang te krijgen tot deze functie, drukt u drie seconden op de modusknop en doorloopt u elke instelling.
Voor het verwijderen van harde sulfatering is een andere technologie vereist. In dit geval bieden sommige acculaders een reparatiemodus. Hierbij wordt een volledig geladen batterij ontzwaveld door middel van een gereguleerde elektrische lading. Dat proces vindt plaats door hoge voltages en lage stromen toe te passen via de stroombron. Wanneer dit gebeurt, lost gekristalliseerd sulfaat op en verandert het in actief materiaal. Dit levert echter slechts een minimaal herstel op, omdat kristalsulfatering voor altijd aanwezig blijft.
4. Verkenning van een eenvoudige batterij-ontzwavelaar
De twee onderstaande methoden bieden een eenvoudige oplossing voor de sulfatering van batterijen.
4.1 Batterij Desulfator Circuit-Gebruik van PWM
(Het PWM-regelcircuit bevat twee transistors)
U kunt een batterij laten ontzwavelen met energie die is opgeslagen via een PWM (Pulse-width modulation) regelschakeling, die ook de ampère-uitgang aanpast. Bij deze methode wordt een 555 IC-timer geïntegreerd. Twee transistors versterken de uitgang van het IC, waardoor de batterij hoge stroompulsen kan ontvangen. En, om de ontzwaveling uit te voeren, moet de PWM-sturing een configuratie met een lage markeringsverhouding bevatten.
De ingangsstroom moet worden geconfigureerd op een niveau dat vergelijkbaar is met het AH-niveau van de batterij. Zodra de batterij een positieve reactie waarneemt, daalt het niveau geleidelijk.
Daarnaast kunt u de PWM regeling instellen op gelijke mark/space ratio’s, waardoor de accu’s een normale laadstroom krijgen. Wij adviseren echter de PWM-regelaars in te stellen op basis van de batterij volgens de richtlijnen van de fabrikant. Het niet opvolgen van de instructies kan er uiteindelijk toe leiden dat de batterij explodeert.
4.2 Ontzwavelen met een transformator- en bruggelijkrichtercircuit
(Een voorbeeld schema van een bruggelijkrichter circuit)
Deze schakeling bevat een 15V AC-DC voeding. Bovendien raden wij aan een transformator te gebruiken die 25% hoger is dan de batterijspanning. Met de transformator op zijn plaats wordt de netspanning verlaagd tot 15V AC, ideaal voor de 12-volt batterij. Deze wordt echter via de bruggelijkrichter omgezet in 15 V gelijkstroom voordat de gesulfateerde accupolen worden bereikt.
Aanvankelijk stelt de resonantiefrequentie zich in op 50Hz, maar na het gelijkrichtingsproces neemt deze toe tot 100Hz. Die waarde verandert in 120 Hz als een 110 V wisselstroomingang wordt geïntegreerd. De bruggelijkrichter keert de onderste halve cycli van de getrapte wisselstroom om en voegt ze samen met de bovenste halve cycli. Het resultaat is een pulserende gelijkstroom van 100Hz of 120Hz. Vervolgens breekt de pulserende gelijkstroom het sulfaat van de batterijplaten. Bovendien zult u ontdekken dat deze 100Hz puls meer sulfatering voorkomt. Op zijn beurt zorgt het er ook voor dat de platen van de batterij schoon blijven.
(Een ampèremeter voor deze schakeling)
Een ampèremeter wordt ook in serie geschakeld met de voeding. Deze geeft aan hoeveel energie de accu opneemt en geeft de laadstatus in real-time weer. Bovendien controleert hij de prestaties. Degelijke accu’s hebben hier het meeste baat bij omdat het laadproces wordt weergegeven. De indicator van de naald bepaalt de oplaadsnelheid van de accu, die langzaam nul bereikt. Als dat gebeurt, schakelt de oplaadvoorziening uit.
Conclusion
Over het geheel genomen biedt desulfateren het antwoord als er een onderliggend probleem met uw accu is. Deze techniek verwijdert niet alleen de sulfaatkristallen van de accuplaten, maar zorgt ook voor een langere levensduur. Het resultaat is dat pulsen de polen bereiken, waardoor het sulfaat daalt en oplost. Gewoonlijk kan dit 48 uur tot enkele weken duren. Zorg er daarom voor dat u een reservebatterij hebt voor uw behoeften terwijl u dit proces uitvoert.
Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt over het desulfateren van batterijen!