555 Oneshot Circuit-Men kan zeggen dat de 555 Timer een van de meest gebruikte chips is in de DIY elektronica van vandaag. Ze zijn klein, praktisch en gemakkelijk te gebruiken als je eenmaal beter begrijpt hoe ze werken. Hieronder zullen we met u delen wat een 555 Timer is en u een diepgaand begrip geven van hun elektronische theorie en de principes van schakelingen.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/555_timer_IC#/media/File:Signetics_NE555N.JPG
(De originele 555 type oscillator)
1. Wat is een 555 Timer?
De 555 one-shot timers ontlenen hun naam aan de drie interne weerstanden van 5 k Ohm die worden gebruikt om de referentiespanningen voor de twee comparatorcircuits te genereren. Een van de meest populaire en waardevolle precisie-timers op de markt kan nuttig zijn als een eenvoudige timer of voor het genereren van enkelvoudige pulsen en lange tijdvertragingen.
Mensen gebruiken deze timers in de basiselektronica gedurende een lange periode.
https://cn.depositphotos.com/427109546/stock-photo-eight-pin-electronic-chip-rendering.html (555 Oneshot)
2. 555 Oneshot circuit- 555 de Timer Blokdiagram
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/555_timer_IC#/media/File:NE555_Bloc_Diagram.svg
( Een 555 intern blokschakelschema)
Pen 1: Dit is de aardingspen, aangezien deze de 555 timers verbindt met de negatieve voedingsrail.
Pen 2: Deze pinnen worden ook trigger pinnen genoemd. Als reactie op een negatieve puls op deze pin, schakelt de interne Flip-flop van een “LAGE” toestand naar een “HOGE” toestand wanneer de spanning onder een derde Vcc daalt.
Pen 3: Dit is onze uitgangspen. De ‘driver’ van elk TTL-circuit is de uitgangspen, omdat deze tot 200 mA kan zink- of voeden. De triggerpuls van je ingang is korter dan de puls van je uitgang.
Pen 4: De reset-pen. Pen vier helpt om de interne Flip-flop te resetten die de timing van de uitgang controleert (pen drie). Over het algemeen is deze ingang een actief-laag ingangsniveau wanneer hij niet in gebruik is.
Speld vijf: Dit is de pen die de spanning regelt. Het overbruggingsniveau van het spanningsdeler-netwerk is 2/3Vcc. De spanning die op deze pen wordt gezet kan de breedte van het uitgangssignaal veranderen onafhankelijk van het RC-timing netwerk. Een condensator van 10nF wordt met pen 1 verbonden wanneer deze niet in gebruik is, om ervoor te zorgen dat er geen ruisstoring optreedt.
Pen 6: Dit is de drempelpen. Bij het bereiken van een spanning hoger dan 2/3Vcc, reset je de Flip-flop, en de uitgang schakelt van de “HIGH” naar de “LOW” toestand.
Pen Zeven: Ook bekend als de ontlaadpin. Wanneer de uitgangsspanning, pen drie laag schakelt, ontlaadt de condensator zich naar de massa via de Collector van de interne NPN transistor.
Pen 8: Dit is uw voedings- en Vcc-pen. Het is de pen die de voeding verzorgt, die voor 555 timers voor algemeen gebruik een voedingsspanning heeft tussen 4,5V en 15V.
3. 555 Oneshot circuit- De monostabiele 555 Timer
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Monostable_multivibrator#/media/File:Transistor_Monostable.svg
(Schema van een monostabiele multivibratorschakeling)
De flip-flop verandert zijn uitgang van een “LAGE” naar een “HOGE” toestand wanneer een negatieve puls wordt toegepast op de trigger-ingang, ook bekend als pen twee, van de Monostabiele Timer-schakeling. Door de kortsluiting over de externe timingcondensator op te heffen, schakelt u de ontlaadtransistor uit die op de ontlaadpin is aangesloten. Dit elimineert de kortsluiting en is ongevoelig voor ruis. Gelijkstroom- en wisselstroomproducten bevatten ze. Wist u dat de wisselstroomkring de fundamentele relatie tussen spanning, stroom en weerstand in een wisselstroomcircuit is?
Met andere woorden, dit proces zorgt ervoor dat de timingcondensator zich via de weerstand kan opladen. Totdat de spanning zijn drempel bereikt, gedicteerd door pen zes, gaat de uitgang van de comparator van een ‘HIGH’ toestand, en zet de transistor ‘AAN’, en ontlaadt de condensator via de ontlaadpen.
Er zijn momenteel twee open, werkende circuits op de monostabiele timer. De uitgang wil een nieuwe triggerpuls om het timingproces opnieuw te starten zodra de uitgang terugkeert naar een stabiele toestand, ‘LAAG’. In wezen betekent dit dat er slechts één stabiele toestand is voor de Monostabiele Multivibrator op dit exacte moment.
4. 555 Oneshot circuit-De Monostabiele Circuit Vergelijkingen
( De vergelijking voor een monostabiele timer)
‘T’ is de lengte van de elektrische uitgang in seconden
‘R’ is de weerstand van de weerstand in Ohm
C’ is de capaciteit van de condensator in Farads
Zoals je in de bovenstaande vergelijking kunt zien, kun je het elektrisch vermogen verhogen door grotere weerstanden of condensatoren te gebruiken die veel meer stroom kunnen verwerken. Je kunt de vergelijking ook inkorten. Gebruik kleinere condensatoren en kleinere weerstanden voor een kleiner elektrisch vermogen.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/555_timer_IC#/media/File:555_Astable_Diagram.svg
( 555 Timer met Arduino bovenaanzicht Illustratie)
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je Pin één en Pin drie verbonden hebt met een LED tussen beide pinnen. Dit betekent dat de stroom zal zinken of absorberen in de uitgangsaansluiting van de 555 timer. De LED zal aan zijn, en de uitgang zal ‘Laag’ zijn.
In een andere schakeling heb je Pin drie en je massapin die verbonden is met je LED. Dit zal betekenen dat de stroom zal Bronnen, of leveren, in de uitgangsklem. De LED zal branden wanneer de uitgang ‘Hoog’ is.
Het is mogelijk voor de 555 timers om uitgangsbelasting gelijktijdig te sink en source. Deze reactie zal tot gevolg hebben dat beide LED’s gelijktijdig verbonden zijn met dezelfde uitgangsklem, en ze zullen gelijktijdig oplichten. Met andere woorden, je hebt het vermogen van een extra schakeling, maar je gebruikt slechts één stroomkring.
Laatste gedachten
Een 555 one-shot schakeling heeft een one-shot puls. De timer-schakeling is het hart van de schakeling. In de schakeling heb je ook een Relais-schakelaar. Het relais wordt verbonden met de uitgang van het IC. U kunt dan elk AC elektrisch circuit of DC elektrisch circuit aansluiten op uw one-shot timer schakeling.