Home - Blog

4017:IC 4017 specificaties en configuraties

4017-De hedendaagse digitale elektronica evolueert dagelijks, wat ons ertoe aanzet meer te leren over relevante geïntegreerde schakelingen.

Geïntegreerde schakelingen zijn kritische componenten voor elk elektronisch apparaat dat vandaag wordt gebruikt. Misschien, met de toename van de vraag, misschien wilt u uw Circuit Boards te maken. In dit artikel gaan we het hebben over IC 4017/ CD4017. IC 4017 is een van de entry-level geïntegreerde schakelingen die deel uitmaken van de printplaat. Daarom stelt het begrijpen van deze geïntegreerde schakelingen je in staat om verder te gaan met meer belangrijke projecten en meer ingewikkelde printplaten te maken.

IC 4017 Decade Teller

Het CD4017 IC is een Complementaire metaaloxide-semiconductor (CMOS) decade-teller die dus wordt gebruikt in telwerktoepassingen met een laag bereik. Het CD4017 IC vermindert de ruimte op het Integrated Circuit IC, terwijl het ook de uitgangen scheidt. De CD4017 IC telt van 0 tot 10 vandaar de naam decade.

CD4017 is geen standaard ringteller, wat betekent dat het niet alle flip flops op hetzelfde moment activeert. Daarom gebruikt het de Johnson counter techniek om flip flop’s te tellen.

4017 1

(geïntegreerd circuit)

4017 Pin-configuratie van IC 4017

IC 4017 heeft 16 pennen, en hieronder staan hun functies.

Pen-1-7,9-11: Uitgangspin(en) – Vandaar dat Qy hoog wordt als de teller y leest.

Pin-8: Ground pin – het is een LOW voltage (0V) aansluiting.

Pin-12: Carry pin – elke tien klok ingangscycli, voltooit hij één cyclus vandaar, één klokcyclus. Hiermee worden een of meer CD 4017 IC’s in de schakeling aangesloten.

Pen-13: Enable – Het is een lage actieve enable pin, die dus het tellen mogelijk maakt.

pen-14: Klokpen – Het IC van de geïntegreerde schakeling telt de opgaande flanken die op deze ingang worden toegepast en registreert deze als 1.

Pen 15: Reset pin – Reset pin wordt tijdens normaal bedrijf op lage spanning gezet. Om het geïntegreerde circuit IC te resetten, wordt deze blootgesteld aan een hoge spanning.

Pen 16: Vcc – Aangesloten op een voedingsspanning die varieert van 3V tot 15V.

4017 2

(IC 4017 aangesloten op een IC)

Kenmerken en specificaties van IC 4017

IC 4017 heeft vele eigenschappen die het wenselijk maken voor lage toepassingen waarvoor IC’s met geïntegreerde schakelingen nodig zijn. Enkele van deze typen apparatuur zijn medische apparatuur en mechanische tellers, om er maar een paar te noemen. Hieronder volgen enkele van de kenmerken waardoor IC 4017 zo veel gebruikt wordt.

De ruisimmuniteit is hoog, typisch 0,45 VDD

De werking is volledig statisch

TS of opslagtemperatuur varieert van -65°C tot +150°C

Het heeft een 700 mW vermogensdissipatie, en het is Dual-In-Line 

IC 4017 heeft een breed bereik in voedingsspanning van 3V tot 15V.

4017 is gone compatible met Transistor-Transistor Logica.

IC 4017 heeft een operationele snelheid of kloksnelheid van 5 MHz.

Het biedt een gedecodeerd tenten-, uitgangspen-ondersteuningssysteem.

Het heeft verschillende verpakkingen, zoals 16-pins PDIP, PDSO en GDIP.

4017 3

(Zijaanzicht van Double Line In-Package (DIP) IC)

Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/DIP_Cross-section.svg 

Toepassing van IC CD4017

Diverse toepassingen maken gebruik van CD4017 binaire tellers. Enkele van de toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van IC CD4017 geïntegreerde schakelingen zijn:

3X3 LED kubus circuits

Politie lichtenkringen

Klap aan en uit schakelaar circuit

Digitale dobbelsteen schakelingen

De automatische controle van wasruimtelichten

Instelbare timer-schakelingen

LEIDENE Lopende Lichten

Automotieven

Alarmen

Elektronische productie van medische apparatuur en instrumenten

4017 4

(Elektronische raad die met CD4017 wordt gemaakt)

Hoe CD4017 te gebruiken?

De CD4017 pinout heeft een voeding van 3V tot 15V nodig. De meeste versies van de CD4017 pinout ondersteunen echter een voeding van +5V. Sommige CD4017 pinouts zoals HEF4017 gebruiken tot 15V. 

De Vcc (Voltage Common Collector) of Vdd (Voltage Drain Drain) pin is waar de voeding wordt aangesloten op het CD4017 IC en de Ground pin wordt aangesloten op de aarde. Vervolgens worden de tien uitgangspennen aangesloten op de belasting, die meestal een LED-display is.

CD4017 pinout telt van 0 tot 9 (Q0 tot Q9) wanneer het een hoge klokpuls van klokingang (pin 14) detecteert. 

Vervolgens hebben we een timercircuit nodig om een klokpuls te genereren en de klokbron te laten tikken. Arduino en de 555 timers zijn enkele van de timercircuits die het circuit kan gebruiken. De timers genereren aangepaste pulsen met behulp van input-output (I / O) pinnen. Sequentiële uitgangsveranderingen van pin Q0 naar Q9 kunnen pulsonderbreking krijgen van twee pinnen, namelijk: de Clock Enable (pin 13) en de reset pin (pin 15) pinnen.

Deze pinnen zijn standaard aardpennen en houden lage (0V) spanningsladingen vast. Klok Inschakelen wanneer ingesteld op hoog pauzeert de telling. Wanneer de telling zich bijvoorbeeld bij de 7e uitgang bevindt en u op Klok inschakelen drukt, blijft de telling op de 7e uitvoer totdat Clock Enable weer op laag wordt ingesteld. CD4017 pinout gaat dan verder met de telling vanaf waar het stopte en gaat verder. Resetpin wanneer deze op hoog is ingesteld, kalibreert het Reset-signaal de telling terug naar nul. Als de telling bijvoorbeeld Q8 is en Apparaat opnieuw instellen wordt ingedrukt, gaat de telling terug naar Q0.

De Carry Out-pin (pin 12) blijft standaard laag (0V). Wanneer het geïntegreerde circuit IC zijn 10e telling voltooit, gaat de pin hoog en blijft hoog tot de 5e telling. Het telt nog eens vijf tellen en gaat dan laag en gaat weer aan wanneer de telling tien bereikt.

(CD4017 circuit componenten)

 Voorbeeld LED sequencer/light tracker met behulp van 4017 IC

Componenten van de sequencer circuit hardware

sequencer circuit

(goed aangesloten LED-sequencercircuit.)

Werking van het circuit

De 555 timers werken als Astable-modus in het sequencercircuit om de klokpuls te produceren die vereist is voor het CD4017 pinout IC. Photocoupler zet tegelijkertijd elektrische signalen om in lichtsignalen.

Het ingangskloksignaal van CD4017 wordt aangesloten op de Astable-timeruitgang.

Het kloksignaal produceert een stroom van pulsen, waardoor de teller/ klokcyclus met 1 toeneemt. Dit verlicht op zijn beurt het LED-display één voor één en schakelt ze vervolgens uit voordat de volgende LED wordt ingeschakeld.

Samenvatting

Samenvattend wordt in dit artikel gekeken naar de interne elementen, toepassing en functionaliteit van de CD4017-chip. Chip circuit verbinding wordt ook uitgelegd om te bespreken hoe real-world printplaat toepassingen werken. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Hommer Zhao
Hallo, ik ben Hommer, de oprichter van WellPCB. Tot nu toe hebben we meer dan 4.000 klanten wereldwijd. Voor vragen kunt u gerust contact met mij opnemen. Bij voorbaat bedankt.

Diensten