Een van de populairste cellen voor voedingen of batterijpacks is de 18650-cel. De belangrijkste reden waarom hij zo populair is, is dat hij specifieke kenmerken heeft die opvallen. Dit zijn de stroombelastbaarheid, de levensduur, de bedrijfstemperatuur, de veiligheid en nog veel meer. Daarom zal in dit artikel worden ingegaan op de kenmerken van de 18650-batterijspecificaties die van essentieel belang zijn voor de uitvoering van de ontwerpen van diverse producten.
18650 Batterijspecificaties-Wat is de 18650 Batterij?
Fig. 1: Verschillende maten van Lithium-Ion batterijen
Allereerst is de 18660 batterij een Lithium-Ion batterij die zijn naam ontleent aan zijn 18mm*65mm cilindrische afmetingen. Als u hem vergelijkt met de AA-batterij, zult u zien dat hij een grotere diameter en hoogte heeft. Hij dient niet als vervanging voor de AAA en AA formaat cellen.
Deze batterijen zijn populair in apparaten die veel stroom verbruiken en oplaadbare apparaten, vanwege de hoge specificaties van de lithiumbatterij. Deze omvatten verhoogde energiedensiteit en de 250+ laadcyclus.
Zijn veiligheidseigenschap, energiecapaciteit, en hoge outputstroom maken het beroemd in de technologieindustrie. De 18650 batterij specificatie omvat vermogen, spanning, uitgangsstroom, laad-ontlaad cyclus, uitgangsspanning, en nog veel meer.
Het is belangrijk op te merken dat batterijfabrikanten sommige vitale eigenschappen, b.v. capaciteit en laad-ontlaadcycli, aan onafhankelijke technologieën onderwerpen. Zonder twijfel zijn deze processen bedoeld om de capaciteiten van de batterijen te verbeteren.
18650 Batterijspecificaties-Hoe gebruik ik een 18650 batterij?
Fig. 2: Kortsluiting
De 18650 cel is een Lithium batterij, en daarom moet je er zeer zorgvuldig mee omgaan. Dat geldt in de eerste plaats voor het ontladen en opladen.
Om te beginnen moet je er bij het ontladen voor zorgen dat je niet meer gebruikt dan de C-waarde. Bovendien moet u de batterij niet onder 3,0 V verwijderen.
Meestal zou het helpen als u een elektronische schakeling gebruikte om de onderspanningswaarde en de ontlaadstroom te controleren. Deze beschermt de batterij door hem van de belasting af te sluiten als er een probleem is.
Ook zou het helpen als u ervoor zorgt dat de batterij niet wordt blootgesteld aan omgekeerde polariteit of kortsluiting. Als u met de 18650-cellen werkt, raden wij u aan een batterijbeveiligingsmodule te gebruiken zoals de TO4056. Deze laadt en ontlaadt de cel op een veilige manier.
Vergelijking van de belangrijkste parameters tussen de 18650 batterij en de huidige populaire batterijen
18650 Batterijspecificaties-Hoe een 18650 cel Opladen
Fig 3: Serie vs. Parallel Elektronische schakeling
De laadspanning voor de Li-Ion cellen moet 4,2V bedragen. Experts bevelen ook een laadstroom van 1A (0.5C) aan.
Meestal moet je 18650 batterijen parallel of in serie schakelen om hogere voltages te bereiken. In dit geval moet je er uiterst voorzichtig mee zijn om de batterijen op hetzelfde spanningsniveau te houden.
Fig 4: Batterijbeheersysteem (BMS)
Bron: Google Creative Commons
Het proces waarmee dit wordt bereikt, noemen we celbalancering. En dat doe je dus met een Battery Management System (BMS). Het BMS ontlaadt en laadt de accu gelijkmatig op, waardoor deze wordt beschermd tegen mogelijke problemen.
Toepassingen
Fig 5: Batterij van een laptop
Samengevat kun je als ingenieur de 18650-batterij op de volgende gebieden gebruiken:
Conclusie
Concluderend kan worden gesteld dat de 18650-cel kenmerken heeft die zich onderscheiden van zijn concurrenten. Deze omvatten bedrijfstemperatuur, stroomvoercapaciteit, enz. Hij wordt dus vaak gebruikt om verschillende batterijtypes te maken in power banks, elektrische voertuigen, en nog veel meer met deze eigenschappen. Om deze batterijcel te beschermen en de levensduur van de batterij te verlengen, raden wij het gebruik van een batterijbeveiligingsmodule aan.
U kunt echter altijd contact met ons opnemen via onze pagina als u vragen heeft!